23 Eylül 2012 Pazar

Bende Muhasebeci Olsam Nasıl Olur...?

 
 
Son zamanlarda çeşitli mecralarda bu soruyu çok duymaya başladık. Üniversite mezunu genç arkadaşlar mezun olunca şanslarını muhasebeci olmaktan yana kullanmak istiyorlar. Eee tabi mesleğe girişte neredeyse bütün üniversite bölümleri sayılmış ve her ne kadar girişin zor olduğu iddaa edilse bile istenilirse yapılabilir bir sınavlar silsilesi olduğu için genç arkadaşların muhasebe mesleğine yönelmesinden daha doğal bir şey yokmuş gibi görünüyor. Fakat aslında gerçekler görünenden çok daha farklı, genç arkadaşlar mesleğin görünen kısmına aldanıp aslında varolan sorunlar ile yüzleştiklerinde mesleğe girdiklerine pişman olabiliyorlar. Mali müşavir olmak ve sonrasında bu mesleği icraa edebilmek çaba gerektiren bir iştir. Ülkemizde bir firmanın kasasını tutup, fatura ödemelerini yapanların bile kendisini muhasebeci diye tanıtıp mesleği bunlarla sınırlamaları aslında yanılgının gerçek sebebidir. Şimdi gelelim önceki sorulardan hareketle genç arkadaşlarımızın meraklarını gidermeye. Umarım faydalı olur ve umarım bu yazdıklarım içinizi karartmaz. Hepimizin unutmaması gereken tek şey çözümün içimizde olduğu, kendimize güven ve eğer biz istersek herşeyi başarabileceğimiz gerçeğidir. Bütün arkadaşlarıma başarılar diliyorum...

 
SORU: Ben şu an 2 yıllık muhasebe ve vergi okuyorum serbest muhasebe diplomasını nasıl alabilirim şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP: Değerli arkadaşım ilk önce 2 yıllık okulunuzu bitirdikten sonra bunu 4 yıllığa tamamlamalısınız. Zira 27/Temmuz/2008 tarihinde yapılan bir değişikle mali müşavir olabilmek için en az lisans seviyesinde öğrenim şartı gerekmektedir.

Bunu yaptıktan sonra mali müşavir olabilmenin ikinci şartı olan 3 yıllık staj şartını tamamlamalısınız. Bu süre Temmuz/2008 den önce iki yıldı yapılan değişiklikle 3 yıla çıkmıştır. İlk önce yaklaşık 1.600.TL civarında bir para harcayarak staj dosyası açtırıyorsunuz. Ayrıca stajyer olabilmek için de test usulu yapılan ve her sınav döneminde yaklaşık 10 bin kişinin girdiği ve girenlerin ancak yüzde 5-10 aralığında bir kesimin kazanabildiği bir sınava giriyorsunuz. Bu sınavı geçmek için 9 hakkınız var ve her sınav bedeli yaklaşık 150.TL (yani 150 x 9) İlk hakkında geçenlerin sayısı bir hayli az fakat genel ortalama 2-3 veya 4. hakkında verebiliyor.

Bu sınavı da geçtikten sonra 3 yıl stajınızı yapabileceğiniz bir mali müşavir bulmak gerekiyor. Bu stajı bir mali müşavirlik bürosunda yapabileceğiniz gibi merkezi bağlı olduğunuz oda sınırları içerisinde olan bir şirkette mali müşavir gözetiminde de yapabilirsiniz. Birde şunu unutmamak gerekiyor 3 yıllık staj süresi içerisinde sigortanızın da kesintisiz olarak yatması gerekiyor. Staj süresini odanızın açtığı kurslara giderek yanılmıyorsam 3 ay kısaltabilirsiniz. (Bu kurslar 600.TL Civarındadır)Ayrıca staj süresi boyunca Tesmer tarafından gönderilen ve yaklaşık toplam tutarı 400.TL civarında olan 6 adet CD yi interaktif olarak çalışmanız ve her CD'nin sonunda bulunan test usulundeki sınavlardan da başarılı olmanız gerekiyor.

Sonra stajınız bittikten sonra 7 dersten oluşan ve sınavın içeriği klasik (yazılı) olan, yeterlilik sınavına girmeye hak kazanıyorsunuz. Her ders için yaklaşık 60-70 TL civarında sınav harcı ödüyorsunuz (yaklaşık 490 TL) Her dersten toplam 5 hakkınız var. Bu yazılı olarak yapılan ve cevaplarında kitabi bir dille istendiği sınavdan da başarılı olarak 7 dersi verirseniz mali müşavir olmaya hak kazanıyorsunuz.

Derslerin tamamını verip ruhsatınızı almak için odanıza kayıt yaptırırkende yaklaşık 2.500.TL civarında para gidiyor. Tabi yazdığım bu ücretlere birde dışardan sizin gideceğiniz kurs ücretleri de eklenebilecektir.

Gördüğünüz gibi hem maddi olarak hem de geçilen süreç bakımından epey uğraş gerektiren bir meslek. Mesleki yaşantınıza girdikten sonra sizi bekleyen zorlukların yukarıda saydıklarımdan çok daha fazla olduğunu söyleyebilirim. Fakat beş yıllık bir süreçten sonra geri dönüşümü olan bir meslek, sürekli okumanızı gerektiriyor ve bu süreç bazıları için 5 yılda sürmeyebilir. Üstelik meslekte yeni açılımlarda var (denetim gibi). İşte bu yüzden doğru insanlarla tanışıp tercihlerinizi doğru yaparsanız birazcık da şansınız yaver giderse meslekte iyi yerlere gelir ve yaptığınız işten de zevk alırsınız.

İnşallah herşey umduğunuz gibi olur. Şimdiden başarılar...
 
 
SORU: Çook teşekkürler.. Son bir sey sorsamm ortalama aylık geliri ne kadar?
 
CEVAP: Kalıplaştırmak yanlış herkes farklı olabilir ama yine de bir örnek vermek istedim;

Atıyorum yaşınız 22 olsun ve KPSS’ye hazırlanmaya başladınız. Bir sene içinde bir yere yerleştiğinizi farz edelim. Diğer taraftan da staja başlama sınavına hazırlanmayla bu süreci kıyaslayalım. Staj başlama sınavını da bir sene hatta daha fazla sürede kazanma riski var tabi 3 ay gibi bir sürede de kazanma olanağı var . Fakat biz süreyi ikisinde de 1 yıl olarak ele alalım. Staja başlama sınavına girmeyi 4 yıllık üniversiteyi bitirdiğinizi düşünerek soylüyorum.

Yaşınız 23 ve bir smmm stajyerisiniz. İlk önce işi öğrenebileceğiniz bir iş bulmalısınız. Bulacağınız bu iş yüksek ücretli olmayacak maalesef. Ortalama 800-TL ücretli bir iş bulduğunuzu düşünelim. 3 sene boyunca kazanacağınız para yaklaşık 29.000-TL civarında olacaktır. Bu kazandığınız paranın yaklaşık 10.000-TL lık kısmı staj süresi boyunca ve sonundaki eğitimler için gidecektir. Size 19.000-TL gibi bir para kalır 3 üç sene içinde. Bundan sonraki süreçte ise; işi iyi öğrenmiş ve yetkin bir mali müşavir olmuşsanız 2.500 – 3.000 içinde bulunulan duruma göre belki daha az ve daha çok değişiklik gösterebilir ücret alacaksınızdır. Yok bunu yapmayıp büro açmayı düşünürseniz, ilk bir iki yıl sıkıntı çekebilirsiniz. Tabi bu sıkıntının bir yıl, beş ay veya beş yıl sürmesi sizin olduğu kadar, içinde bulunduğunuz çevreyle de alakalı. Neresinden bakarsanız risk barındırdığını görebilirsiniz. Mali müşavir olma sürecini 27 yaşında tamamladığınız düşünürsek; 30 yaşınıza kadar başladığınız ilk yıldan itibaren 10.000-TL’lik eğitim masraflarınızı düştükten sonra yaklaşık 90.000-TL para kazanırsınız. Tabi bu tamamen benim kendi tahminim, ne olacağını kimse bilemez belki daha az ve belki de daha çok olabilecektir. Meslekte açılımları iyi takip etmek size belki bir avantaj sağlayabilecektir ama unutmayın ki, köşe başları tutulmuş daha iyisi için çok daha fazla emek sarfetmeniz gerekecektir ve yeri geldiğinde emeklerinizin karşılığını alamadığınızda da yılmamanız gerekir.

Şimdi tekrar başa dönelim ve bu seferde memur olduğunuzu düşünelim. En önemlisi sosyal haklarınız sonuna kadar var, bundan sonrası maddiyat. Yine 30 yaşına kadar bir hesap yapacak olursak; aylık 2.000-TL’den 7 yıllık süreçte yaklaşık 168.000-TL kazanacaksınız. Tabi bu rakamda her hangi bir risk olmayacak her halde buna yakın bir ücret alacaksınız.

30 yaşına kadar olan süreçte memurluk daha avantajlı görünüyor. Muhasebecilik mesleğinde esas meyvelerin 30 yaşından sonra toplandığı söylenebilir ama bu kişiden kişiye de farklılık gösterebilir. Özel hayatınızda yaşadıklarınız bir bayan olarak mesleği daha zor icra etmenize de sebep olabilir. (Örneğin çocuk sahibi olmanız) Sayının bir hayli artmasından dolayı Mali Müşavirlik mesleği şu an itibariyle katlanılan sıkıntılara değecek bir meslek olarak görünmüyor bana göre. Bir tarafta sosyal ve risksiz bir çalışma hayatı; diğer tarafta ise her kesim için aynı olmamakla birlikte diken üstünde bir çalışma hayatı karar sizin.

Çok para kazanmanın bir önemi yoktur; ne kadar mutlu olduğunuzun önemi vardır. Kendinizi nerede mutlu hissediyorsanız orada olun…
 
Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavir

Not : Yazıdaki resim İlyas SALMAN'ın dolap beygiri isimli filmindeki bir kareden alınmıştır. Bu filmin bu sahnesini izlerseniz muhasebe mesleğine ülkemizdeki gerçek bakış açısını daha iyi anlayabilirsiniz.

1 yorum:

  1. Üstad elinize sağlık gayet objektif bir bakış açısıyla güzel anlatmışsınız ama kpss de yüksek puan alınsa bile sözlü mülakatta kirpinin sırtında kaç dikeni vardır? diye abuk subuk sorularla elenince yapılan emekler zayii olur iktidar yanlısı değilseniz. :(((

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...