17 Temmuz 2014 Perşembe

Gençler İçin Sınav Vakti!!! (Bağımsız Denetim Sınavı)


Hemen hemen her koşulda önemsenmeyen görmezden gelinen genç mali müşavir arkadaşım, onca sınava girip o kadar çalışıp didinip mali müşavir olmana rağmen 15 yıllık kıdemin olmadığı için alamadığın bağımsız denetçilik belgesini alabilmen için KGK tarafından açılacak sınavlara girmen gerekiyor. 


Bu saatten sonra atı alan Üsküdar'ı geçmişken hala bu konuya takılıp kalmayayım diyorum ama şu 15 yıl kıdem olayını eleştirmeden de geçemiyorum maalesef. Çünkü 15 yıl olayını; 15 yılını doldurmuş meslektaşlarımızı eleştirmek için gündeme getirmiyorum. Aksine mesleği bu şekilde ayırmanın hep istediğimiz mesleki saygınlığımıza asıl zarar veren olgu olduğunu ısrarla insanlara anlatmaya çalışıyorum. Bakın size hepinizin bildiği örnekler;


1. Parçalama Şekli; SM, SMMM, YMM (1989)
2. Parçalama Şekli; Normal SMMM, Özel SMMM (2008)
3. Parçalama Şekli; 15 Yıllık Kıdemli SMMM, Kıdemsiz SMMM (2012)


Parçaladılar, böldüler. Şimdi herkes kendi menfaatlerinin, herkes kendi gemisini kurtarmanın peşinde. Halbuki meslek camiasının tamamı birlikte hareket edebilmeli... Bizler birlikte hareket edemediğimiz için, kendi menfaatimize uygun durumları mesleğin genelini gözetmeden alkışladığımız için toplum nezdinde önemsenmemeye devam edeceğiz maalesef. İnşallah umut; görmezden gelinen, önüne türlü zorluklar getirilen genç nesilde. Genç meslektaşlarım bir arada olma iradesini gösterip, geçmişte yapılan yanlışları yapmazlarsa ve yapanlara da müsaade etmezlerse belki zaman içerisinde o istediğimiz mesleğin geneli için istediğimiz saygınlığı kazanabiliriz.

Gelelim sınav ile ilgili bilgilere;

- Kamu Gözetim Kurumu tarafından 21.09.2014 tarihinde yapılacak olan Bağımsız Denetçilik Sınavına müracaatlar 14 Temmuz 2014 tarihinde başlayıp 25 Temmuz 2014 tarihinde saat 17.00 de sona erecektir. 

- Daha önce SPK'nın yaptığı sınava girip de sınav konularının bir kısmını verenler bu sınavda o konulara eş değer gelen konulardan muaf olabileceklerdir. (Bu bilgi KGK'dan alınmıştır)

- Çalışmak için ne kaynak önerirsiniz diye KGK'na sorduğumda; "Kurumun web sayfasında açıklayıcı bilgiler ve üniversitelerin dökümanları tanıtım amaçlı yer almaktadır. Üniversitelerden temin edebilirsiniz." dediler. Fakat daha önce bu kaynaklara çalışanlar. Önerilen kaynakların sınavda sorulan sorular ile örtüşmediğini söylüyorlar. Çıkmış sorular üzerinden hareket etmenizi önerebilirim.

- Bağımsız denetçilik sınav ilanında konular itibariyle alınan notların iki yıl geçerli olduğu belirtilmiş. Sınava kalan zamanı düşündüğümüzde konuları daraltmak mantıklı geliyor. Öncelikle bütün sınavlara girmek yerine parça parça sınavlara girilebilir. Böylelikle bu az zamanda en azından 1 dersi vermek için daha çok şansınız olabilir. 


- Sınav ilanında yer alan bir başka konu ise;  "Sermaye piyasası, bankacılık, sigortacılık ve özel emeklilik alanında denetimde bulunmayacak olanların Sermaye Piyasası, Bankacılık, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Mevzuatı konularından ayrıca sınava girmelerine gerek yoktur. " denilmektedir. Eğer gelecek planlarınızda SPK kapsamında denetim yapmak yoksa bir dersi kafadan eleyebilirsiniz.

- Mali müşavirler şu sınav konularından sorumludurlar. (Meslek mensubu olmayanlar sınav ilanını inceleyebilirler)

b) Muhasebe Standartları (Türkiye Muhasebe Standartları, yıllık ve konsolide finansal tabloların hazırlanmasına ilişkin mevzuatta yer alan düzenlemeler ve standartlar), 
c) Kurumsal Yönetim İlkeleri ve Finansal Yönetim, 
d) Denetim (Türkiye Denetim Standartları, mesleki etik kuralları, bağımsızlık, risk yönetimi, iç kontrol ve denetimle ilgili diğer mevzuat), 
f) Sermaye Piyasası, Bankacılık, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Mevzuatı, 

- Sınavda başarılı sayılmak için sınav konularının her birinden yüz puan üzerinden en az altmış puan alınması, tüm sınav konularından alınan notların aritmetik ortalamasının da en az yetmiş puan olması şarttır.

- Her bir sınav konusu için yatırılacak ücret 150-TL'dir. 

- Bağımsız denetçi belgesi için sadece sınavı kazanmak yeterli değildir. Kızgın ateşte yürümeniz, çivili yatakta iki gün geçirmeniz ve kaf dağındaki türünün son örneği olan o nadide çiçeği de getirmeniz gerekmektedir. :)) Birde bunun yanında bağımsız denetim yönetmeliğinin 14. maddesinde yer alan şartları da taşımanız gerekmektedir. 

Sınava başvuru yapmak için; http://kgk.gov.tr/BagimsizDSinav_Basvuru/ tıklayınız...


Sevgili meslektaşlarım şaka bir yana, dilerim bir daha mesleki bir uygulama yapılacağı zaman kriter olarak; yaş, meslekte geçirilen süre vb. soyut kavramlar yerine o uygulamayı gerçek manada yapmaya yönelik seçme kriterleri getirilebilir. Sınava girmeyi düşünen herkese şimdiden başarılar, dilerim hepimiz emeklerimizin karşılığını alabiliriz. 

Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...