17 Ağustos 2015 Pazartesi

Bu Kumbara Mesleği Kurtarır...!!!


Yeni büro açacak meslektaşlara fon oluşturulması...


Mesleğin en büyük yaralarından bir tanesi nedir? Haksız rekabet!!! Meslekte belirli bir zamanı geride bırakan deneyimli meslektaşlarımız, mesleğe girişlerin fazlalığından ve yeni büro açanların fiyat kırma eğilimlerinden bahsediyorlar. Onlara göre yeni meslektaş iş alabilmek için fiyat kırarak haksız rekabet yapıyor ve bu fiil aslında mesleğe vurulmuş en büyük darbelerden bir tanesi.

Benim bu haksız rekabet fiilinin önüne geçebilmek için kişi bazında küçük ama meslek adına önemli olduğunu düşündüğüm bir fikrim var.

Yeni büro açacak olan meslektaşlara bir fon oluşturularak açılış masraflarının oradan karşılanması sağlanmalıdır. Örneğin odaya kayıtlı her üye yeni büro açan ve odaya müracaat eden yeni meslek mensubu için sadece 5-TL verse, o yeni büro açan meslek mensubunun belki de 1 yıllık giderleri karşılanmış olur. 

Bu sayede yeni büro açan meslektaşımız fiyat düşürerek haksız rekabet yapmamış olur, kendisini özel hisseder, mesleğine gereken özeni çok daha iyi gösterir, daha güzel bir ofiste çalışma imkanı bulur, yetişemediği işleri için bir eleman istihdam edebilir ve uzun vadede bu yardımlaşma fonundan meslektaşlarımızın tamamı karlı çıkar. (10 bin üye x 5-TL : 50.000-TL yapar)

Tabi bu yardım disiplin cezalarının kayıtsız şartsız, kim olduğuna bakılmadan uygulanması zorunluluğunu da beraberinde getirmeli. Kendisine yardım edilmesine rağmen haksız rekabet yapan yeni meslektaş bir kusuru olması durumunda en ağır şekilde cezalandırılmalı ki; yapılan yardım diğer meslektaşlara karşı dönmemiş olsun. Buradan disiplin cezalarının sadece yeni büro açanlara uygulanması gibi bir anlam çıkmasın. Disiplin cezaları kusuru olan herkese aynı şekilde uygulanmalıdır. Ancak o zaman şikayet ettiğimiz hususlar çözüme kavuşturulabilir.

Yasal bir zemine oturtulabilir mi bilmiyorum ama uygulanması durumunda fayda getireceğini düşünüyorum. Bu benim mesleği düzelteceğine inandığım ütopyalarımdan(*) bir tanesi. 

5 lira size dokunmaz ama belki de mesleği kurtarır...


Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavir


(*) Ütopya : Aslında olmayan, tasarlanmış ideal toplum. Ütopyalar, bugün gerçekleşmesi imkansız toplum tasarımlarıdır. (tr.wikipedia.org) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...